Hardlooptraining voor beginners bij AV Fivelstreek in Delfzijl

4 maanden geleden gepubliceerd

Atletiekvereniging Fivelstreek in Delfzijl start op zaterdag 9 maart met de Yakult Start to Run, een trainingsprogramma gericht op beginnende hardlopers. Trainer Wiebo Elzinga vertelt dat de vereniging deze trainingen al jaren aanbiedt en dat het initiatief ongeveer 200 mensen in beweging heeft gekregen.

Succesvolle formule

Elzinga benadrukt dat het belangrijkste doel is om mensen te laten bewegen en plezier te laten hebben in wat ze doen. “Dat kan hardlopen zijn, maar ook een andere sport”, zegt hij. De vorige Start to Run-groep bestond uit 30 personen, van wie bijna iedereen lid is geworden van de vereniging. Elzinga geeft ook aan dat lichamelijke activiteit goed is voor zowel de fysieke als de cognitieve gezondheid, en kan helpen om ziektes zoals Alzheimer tegen te gaan.

Groepstraining als motivatie

Volgens Elzinga kan trainen in een groep een steun in de rug zijn voor degenen die de drempel over moeten om te beginnen met hardlopen. Start to Run is iedere zaterdag en normaal gesproken moeten deelnemers zelfstandig doordeweeks trainen. Bij AV Fivelstreek doen ze het echter anders: deelnemers kunnen op dinsdag- en donderdagavond meedoen met de reguliere trainingsavond.

De groepstraining is volgens Elzinga niet alleen een manier om zelfdiscipline te stimuleren, maar het maakt de ervaring ook gezelliger. “Er zijn hechte vriendschappen ontstaan”, zegt hij. Na zeven weken training kunnen de deelnemers drie kilometer hardlopen, wat vaak een mijlpaal is voor velen.

Voor iedereen toegankelijk

Het programma is volgens Elzinga geschikt voor iedereen die in staat is om vijf kilometer te wandelen. Hij en drie andere trainers begeleiden de groep. De training vindt plaats op zaterdag om 9.15 uur en op dinsdag- en donderdagavond om 18.45 uur.