Escapeboot aangemeerd in Eemsdelta ter bevordering van veiligheidsbewustzijn

4 maanden geleden gepubliceerd

Op 18 maart heeft de Escapeboot aangemeerd in de jachthaven van Delfzijl. Het doel van deze bijzondere boot is om het bewustzijn te vergroten over verdachte activiteiten in havens. Dit initiatief is voornamelijk gericht op ondernemers, werknemers en bezoekers van het havengebied, omdat zij vaak de eersten zijn die tekenen van criminaliteit opmerken.

Een unieke kans om te leren

De Escapeboot bood een unieke kans om de omgeving op een andere manier te bekijken. Deelnemers kregen 30 minuten de tijd om puzzels op te lossen, waarbij ze leerden om verdachte activiteiten te herkennen. Onderwerpen zoals mensenhandel, drugs, witwassen en illegaal verblijf in de haven kwamen aan bod.

De rol van het Platform Veilig Ondernemen

Aan boord van de Escapeboot werden deelnemers begeleid door adviseurs van het Platform Veilig Ondernemen (PVO) Noord-Nederland. Zij gaven inzichten en toelichting, niet alleen door vragen te beantwoorden, maar ook door te demonstreren hoe criminelen te werk gaan in havens.

Burgemeester over het initiatief

Burgemeester Ben Visser benadrukte het belang van preventieve maatregelen. “Wanneer verdachte signalen worden opgemerkt, is het goed om te weten hoe te handelen. Aan boord van de Escapeboot krijgen deelnemers de kans om antwoorden op deze vraag te ontdekken. Het draagt bij aan grotere bewustwording en daarmee de veiligheid in ons gebied”, aldus Visser.

De Escapeboot heeft eerder in Lauwersoog, Groningen gelegen, en bevindt zich momenteel in Winschoten. Alle locaties zijn onderdeel van dit preventieve initiatief.